Suomessa oli vuosina 1929-1933 suuri pulakausi, jolloin elintaso laski ja työttömyysluvut olivat korkeat. Tämä pula-aika näkyi myös musiikkielämässä. Jo 20-luvulla alkanut innostus Amerikasta ja Saksasta lähtöisin olevaan jazz-vaikutteiseen rytmi- ja tanssimusiikkiin katkesi pula-ajan vaikutuksesta.
Kirjassaan Rytmin Voittokulku tunnettu muusikko Olli Häme kirjoittaa mm. että Turku, Tampere ja Viipuri olivat läheisimmissä yhteyksissä pääkaupungin tanssipiireihin ja niistä erityisesti Turussa musiikki oli korkealla tasolla. Jo silloin tunnettiin, että juuri Turku oli Suomen musiikkielämän yksi keskeisimpiä paikkoja.
Ei siis ollut mikään ihme, että musiikkia harrastavat amatöörisoittajatkin alkoivat kaivata omaa järjestöä. Tuolloin talousasiat katsottiin tärkeimmiksi. Sekä ammattilaismuusikkojen että musiikkia harrastavien tilanne oli synkkä. Työtä tehtiin alipalkalla – mitään yhtenäistä palkkanormia ei ollut olemassakaan.
Pula-ajan loppuaikoina turkulaisten amatöörisoittajien keskuudessa heräsi ajatus oman yhdistyksen perustamisesta.
Tätä kolmikkoa voidaan pitää Turun Soitannollisen Kerhon perustamisajatuksen isänä.
Vas. Eero Dahlman, Verneri Koivulehti (ent. Björklöf) ja Alpo Lääperi pohtivat ensimmäisinä turkulaisten muusikkojen ongelmia. Ja siitä se ajatus sitten lähti. Näiden musikanttien toimesta kutsuttiin kaikkia turkulaisia amatöörisoittajia saapumaan yhteiseen kokoukseen 23.4. 1934 klo 18.00 Kahvila Aromaan. Kokoukseen saapui 28 soitturia, jotka edustivat 12 eri tanssiorkesteria.
Turun Soitannollisen Kerhon syntyvaiheeseen nimettiin 28.5.1934 viisihenkinen toimikunta kehittämään kerhon perustamishanketta. Kokoonkutsujaksi nimettiin muusikko Antti Lahti(kuvassa), TSK:n jäsen numero 2.
Lahti oli oikealta ammatiltaan parturi, joka soitti sivutoimenaan harmonikkaa ja komppasi siinä ohessa itseään jalkakäyttöisillä rummuilla. Toisin sanoen hän oli ns. komppihaitaristi. Toimikunnan muut jäsenet olivat Arvo Koskinen, Armas Välimäki, Kalle Rintala ja August Engström.
Ensimmäinen johtokunta v. 1934:
Vas. Verneri Koivulahti, Arvo Koskinen, Urho Forssel, Atte Engström (rahastonhoitaja), Erkki Heimo ja Eero Dahlman. Edessä istuvat vas. Felix Vaha ja puheenjohtaja Antti Lahti.
TSK sai oman lipun lokakuussa 1984, jolloin kerho täytti 50 vuotta. Vasemmalta lipun suunnittelija Lennart Heinoja, kunniapuheenjohtaja Leo Katajamäki sekä puheenjohtaja Pekka Varjonen.
Taidepalkinto
Turku antaa taidepalkinnon Turun Soitannolliselle Kerholle
Turun Soitannollinen Kerho saa kaupungin tämänvuotisen taidepalkinnon. Kulttuurilautakunta sai määräaikaan – kesäkuun loppuun – mennessä 15 ehdotusta ja teki ratkaisunsa keskiviikkoillan kokouksessa. Vuodesta 1984 lähtien jaettu vuotuinen palkinto on nyt suuruudeltaan 3 400 euroa.
Kiitos elämäntyöstä
Taidepalkinnon perusteluissa sanotaan, että se voidaan myöntää ”erityisen ansioituneelle turkulaiselle taiteilijalle, taiteilijaryhmälle tai taideyhteisölle joko senhetkisestä merkittävästä saavutuksesta tai kiitoksena elämäntyöstä”. Nyt palkittavan yhdistyksen kohdalla on epäilemättä kysymys elämäntyöstä. Turun Soitannollinen Kerho tunnetaan mm. pihasoittotempauksistaan, joilla on kerätty varoja hyväntekeväisyyteen jo 30 vuoden aikana.
– Tämä on meille tavattoman merkittävä tunnustus, sanoi kerhon kunniapuheenjohtaja Pekka Varjonen kuultuaan illalla kesken kerhonsa hallituksen kokouksen lautakunnan päätöksestä.
– Ihan rahallisestikin tämä tulee tarpeeseen, koska emme tänä vuonna saaneet kaupungin toiminta-avustusta – pihasoittoon ja yhteislaulutilaisuuksiin kylläkin.
Veteraanit kulkevat yhä
Pekka Varjonen kulkee harmonikkoineen yhä mukana tempauksissa. Viimeksi eilen hän oli toisen veteraanin Aulis Kotaviidan, viimevuotisen palkitun, kanssa esiintymässä eläkeläisille. Myös sairaaloissa ja vanhain-kodeissa kerhon muusikot ovat vuosien mittaan tulleet tutuiksi.
– Seuraava tempauksemme kokoaa lokakuussa (19.10.2003) kansaa VPK:n talolle muistelemaan kahta loistavaa taiteilijaa, Laila Kinnusta ja Olavi Virtaa, Pekka Varjonen kertoo.
Monen lajin taiteilijoita
Vuodesta 1984 myönnetyn palkinnon ovat aikaisemmin saaneet: taidemaalari Kauko Lehtinen, säveltäjä Matti ”Rag” Paananen, lavastaja Juha Lukala, säveltäjä Gottfried Gräsbeck, musiikinopettaja Anna-Maija Sillanpää, sisustusarkkitehti Carin Bryggman, kirjailija Anni Polva, näyttelijä Esko Pesonen, Turun lapsi- ja nuorisoteatteri r.y., kuvataiteilija Osmo Laine, kulttuurivaikuttaja Tapani Maskula, arkkitehtiryhmä Ola Laiho, Mikko Pulkkinen ja Ilpo Raunio, sellotaiteilija Timo Hanhinen, valokuvaaja Per-Olof Welin, teatterineuvos Aulis Ruostepuro, kuvataiteilija Markku Kosonen, näyttelijä Heikki Alho ja dir. mus. Aulis Kotaviita.
Tämänkertainen palkinto luovutetaan Soitannolliselle Kerholle perinteiseen tapaan Turun päivänä, 21. syyskuuta todennäköisesti Turun Kauppatorilla.