Katutanssit


Katutansseja on järjestetty jo vuodesta 1973. Paikaksi suunniteltiin Aurajokivartta, missä olisi sopivan tasainen asfaltti “tanssilattiana” ja mukavat katsomotilat vain musiikista nauttimaan tulleelle yleisölle. Rettigin rinne oli kuin luotu tätä ideaa varten. Siihen helppo tulla vähän kauempaakin, taikka sitten vaan pysähtyä iltakävelyn lomassa.

Ensimmäiset Katutanssit järjestettiin heinäkuun alussa samana vuonna. TSK:n orkesteri soitti ns. ensimmäisen Katutanssikeikan. (Mahtaakohan joku muistaa, mikä oli orkesterin kokoonpano) Sinä kesänä järjestettiin neljät katutanssit.

Koska vastaanotto oli mukava ja innostunut, niin tulevana kesänä jatkettiin ja tanssien määrä nousi kymmeneen per kesä. Soittolavana oli aluksi Kuljetusliike Honkaselta saadut rekkalavat. 1986 kaupunki hankki tarkoitusta varten katetun, siirrettävän esiintymislavan. TSK puolestaan vastasi teknisestä toteuttamisesta sähköineen kaikkineen.

Vuosien varrella turkulaiset ovat ottaneet Katutanssit niin omakseen, että siitä on tullut todella odotettu tiistaiseen kesäiltaan kuuluva perinne. Ja mikä parasta, tanssityyli on vapaa, eikä erilaisia hakuvuoroja. Luisto on ”taattu”.

Ylälehterillä on parhaat katsomopaikat, samalla kertaa hengen ruokaa niin korville kuin silmille; Aurajoen maisemissa turkulaisen silmä lepää. Vakioasiakas Turun Lilja myös kuuntelee, mutta pysyttelee omalla paikallaan.

Nykyisen lavan lahjoitti TSK:lle torikauppias – ja monitoimiliikemies Matti Järvinen  vuosituhannen vaihteessa. Tutulla paikallaan se odottelee soittajia. Siihen mahtuu kahden orkesterin soittimet, mikä helpottaa olennaisesti bändin vuorettelua esiintymisessä.

Soittajien kannalta ilta saa oman tärkeän merkityksensä. Bändit soittelevat kukin vuorollaan ja talkoohengessä, mutta soittoveljeys on vielä kuvaavampi sana orkestereiden välillä. Vaikka ”oma” keikka on jo soitettu, niin on hienoa tulla tervehtimään muita soittajia taas seuraavana tiistai-iltana pitkin kesää.

Katutanssit alkavat tänäkin vuonna Juhannuksen jälkeen, tule mukaan viihtymään ja tuo myös tuttavia ja ystäviäsi Turun ulkopuolelta, he tykästyvät varmasti kuulemaansa ja näkemäänsä.

Vuonna 2002 katutanssien järjestäminen oli taloudellisten syiden takia vaarassa loppua. Yleisöltä tullut runsas kannanotto oli yhtenä vaikuttamassa, että kaupungimme päättäjiltä löytyi tahtoa näiden tanssien jatkamiseen.

Keväällä 2020 TSK:n hallitus päätti siirtää tapahtumapaikan kaupungin pääkirjaston pihalle parempien palvelujen ja paikan tavoitettavuuden vuoksi, joka osoittautuikin korona aikana erittäin toimivaksi ratkaisuksi.

Jatkukoon tämä hieno, vuonna 2023 50 vuotta täyttävä perinne. Tilaisuudesta vastaavat yhdessä Turun kaupunki ja Turun Soitannollinen kerho.