Katutanssit


Uutta… Syksystä 2024 kevääseen 2025 pidetään TSK-tansseja Ruusukorttelin palvelukeskuksen juhlasalissa ja kesäaikana jatketaan viime vuosien tapaan Turun pääkirjaston pihalla.

Uutta… Vuodesta 2025 alkaen kirjastonpihan Katutansseja kutsutaan osuvammin paikkansa mukaan pihatansseiksi, mutta jos taas kadulla tanssitaan, on silloin käytössä perinteinen ”Katutanssit”.Katutanssit alkavat juhannuksen jälkeen, tule mukaan viihtymään ja tuo myös tuttavia ja ystäviäsi Turun ulkopuolelta, he tykästyvät varmasti kuulemaansa ja näkemäänsä.

Keväällä 2020 TSK:n hallitus päätti siirtää tapahtumapaikan kaupungin pääkirjaston pihalle parempien palvelujen ja paikan tavoitettavuuden vuoksi, joka osoittautuikin tulevaisuuden kannalta hyväksi päätökseksi, sillä korona-epidemia iski heti perään rankasti maailmaan. Korona aikana pääkirjaston piha ja yhteistyö kirjaston kanssa olivat rajoituksista huolimatta henkireikä senioriväelle ja TSK:n soittajille. Tuolloin siirryttiin perinteisestä kahdesta orkesterista vain yhteen esiintyjäryhmään.                       Suurkiitos nykyisestä yhteistyöstä on osoitettava Olli Hirvoselle (Turun kaupunki).

Vuonna 2023 50 vuotta täyttänyt perinne siis jatkuu ja 2024 kesällä tanssijoita on ollut ennätysmäärät ja nousussa koronan jälkeen. Soitto kaikaa edelleen Aurajoen rannalla tuoden ohikulkijoitakin mukaan ja parituntinen vierähtää musiikin parissa nopeasti tapahtuman ystävien nauttiessa atmosfääristä. Tilaisuudet ovat selkeästi myös hyviä sosiaalisia tilaisuuksia tavata tuttuja ja luoda uusiakin tuttavuuksia.

Katutansseja on järjestetty jo vuodesta 1973. Paikaksi suunniteltiin Aurajokivartta, missä olisi sopivan tasainen asfaltti “tanssilattiana” ja mukavat katsomotilat vain musiikista nauttimaan tulleelle yleisölle. Rettigin rinne oli kuin luotu tätä ideaa varten. Siihen helppo tulla vähän kauempaakin, taikka sitten vaan pysähtyä iltakävelyn lomassa. Ensimmäiset Katutanssit järjestettiin heinäkuun alussa samana vuonna. TSK:n orkesteri soitti ns. ensimmäisen Katutanssikeikan. (Mahtaakohan joku muistaa, mikä oli orkesterin kokoonpano) Sinä kesänä järjestettiin neljät katutanssit.

Koska vastaanotto oli mukava ja innostunut, niin tulevana kesänä jatkettiin ja tanssien määrä nousi kymmeneen per kesä. Soittolavana oli aluksi Kuljetusliike Honkaselta saadut rekkalavat. 1986 kaupunki hankki tarkoitusta varten katetun, siirrettävän esiintymislavan. TSK puolestaan vastasi teknisestä toteuttamisesta sähköineen kaikkineen.

Vuonna 2002 katutanssien järjestäminen oli taloudellisten syiden takia vaarassa loppua. Yleisöltä tullut runsas kannanotto oli yhtenä vaikuttamassa, että kaupungimme päättäjiltä löytyi tahtoa näiden tanssien jatkamiseen.

Vuosien varrella turkulaiset ovat ottaneet Katutanssit niin omakseen, että siitä on tullut todella odotettu tiistaiseen kesäiltaan kuuluva perinne. Ja mikä parasta, tanssityyli on vapaa, eikä erilaisia hakuvuoroja. Luisto on ”taattu”.

Ylälehterillä oli parhaat katsomopaikat, sai samalla kertaa hengen ruokaa niin korville kuin silmille; Aurajoen maisemissa turkulaisen silmä lepää. Vakioasiakas Turun Lilja myös kuuntelee, mutta pysyttelee omalla paikallaan.

Nykyisen esiintymislavan lahjoitti TSK:lle torikauppias – ja monitoimiliikemies Matti Järvinen  vuosituhannen vaihteessa. Tutulla paikallaan se odotteli soittajia, mutta nykyisin kirjastonpihalla sitä ei käytetä. Siihen kyllä mahtuu kahden orkesterin soittimet, mikä helpotti olennaisesti bändien aiempaa vuorettelua esiintymisessä.

Soittajien kannalta ilta sai oman tärkeän merkityksensä kun bändit soittelivat kukin vuorollaan ja talkoohengessä, mutta soittoveljeys on vielä kuvaavampi sana orkestereiden välillä. Vaikka ”oma” keikka on jo soitettu, niin on hienoa tulla tervehtimään muita soittajia taas seuraavana tiistai-iltana pitkin kesää.